Az első lábbeli fontossága

2023.04.03

Sokfelől hallani arról, milyen fontos a gyermekek számára az első lábbeli. De miért is? Erről olvashattok bővebben.

A picik lába nem olyan, mint a felnőtteké, még nincs "kész", fejlődés alatt áll. Fejlődését pedig az őt ért hatások befolyásolják. A gyermeklábak 10-12 éves kor körül érik el végső állapotukat, fontos, hogy ezalatt az idő alatt megfelelően tudjon fejlődni és elkerülhetőek legyenek a felnőttkori egészségügyi problémák.

Amikor még nem kell cipő

A járástanulás időszakában nem kell még lábbeli a piciknek. A legjobb, ha mezítláb, vagy csúszásmentes talpú zokniban próbálgatják az első lépéseket. Ebben az időszakban a lábujjukkal is szinte kapaszkodnak a talajba, fontos, hogy jól érzékelhessék azt. Ebben az időszakban nem kell megijdeni, ha "O" lábú a pici, teljes talpa a földön van, vagy befelé dől a boka. A lábfej izmai, inai most kezdenek el fejlődni, edződni időt kell hagyni a fejlődésüknek. Ebben az időszakban azzal teszünk jót, ha hagyjuk próbálkozni a gyermeket, de nem siettetjük a járástanulás folyamatát, ugyanis, ha siettetjük, túlzott terhelést kapnak a lábak, de a gerinc is.

Cipőre csak akkor van szükség, amikor stabilan jár már a baba.

Első cipellő

Ha stabilan jár a gyerkőc, érdemes megvenni neki első cipőcskéjét a kinttartózkodáshoz. Azonban, ha nyár van és megtehetjük, minden korszakban előnyös, ha egyenetlen talajon edzheti a lábacskáját a gyerkőc. Természetesen, ha elmegyünk otthonról szükség van egy lábbelire, de mit is kell tudnia?

A talp legyen rugalmas és csúszásmentes. Ez a könnyű, stabil, balesetmentes járáshoz szükséges. Talpa legyen annyira vastag, hogy a külső veszélyforrásoktól meg tudja védeni a lábat, és ne eshessen el benne. Ha felpróbáljuk a lábára a cipőt, látni fogjuk, melyikben megy a legszebben. Érdemes többféle márkát is megpróbálni, míg a legmegfelelőbbet megtaláljuk.

Figyeljünk a megfelelő méretre. A cipőben helyet kell hagyni, hogy a lábacska növekedni tudjon. Az első cipellők korában pedig még a lábujjak fokozott mozgását is be kell kalkulálni. A pici gyerekek még gyakran behúzzák lábujjukat, kapaszkodnak még vele. Szükség van 0,5-1 cm helyre, hogy a lábujjak mozgásának helyet biztosítsunk. Ellenben, ha túl nagy a cipő, a láb nem tudja a megfelelő gördülő mozgást végezni, megbotlik a túl hosszú cipőben, csúszkál benne a láb és nehezíti a járást is, ezek miatt nem tud megfelelően fejlődni a gyermekláb.

A fent leírt lábmozgáshoz helyre van szükség a cipőben. Figyelni kell a cipő orrmagasságát és szélességét, hogy ne legyen szűk a cipő orra, ne szorítsa össze a lábujjakat.

A cipő anyagának megfelelő szellőzést kell biztosítania, mert a kicsik lába fokozottan izzadékony. A lábnak a cipőben szellőznie kell tudni, hogy a lábgombásodás elkerülhető legyen és a megfelelő komfortérzet is biztosítva legyen. A természetes bőr cipő a legjobb választás, esetleg a vászonnal kombinált cipők. Emellett több gyártó készít már esős időszakra is szellőzést biztosító cipőket gore-tex membrán használatával. Ez esetben egy olyan réteget építenek a cipőbe, amely résein a pára távozni tud, a víz pedig nem megy be a lábbelibe, a pára- és vízmolekulák méretkülönbözőségéből adódóan. Ugyanezen mechanizmus alapján, pedig már lélegző talpú cipőket is lehet kapni a gyerekek számára.

Végül pedig az első cipellő kiemelkedően fontos tulajdonsága a tartás. Kéregmerevítésének köszönhetően megfelelő tartást kell tudnia biztosítani a kicsi lábaknak, hogy megfelelő irányba tudjanak fejlődni. A sarok a lábboltozat kiinduló pontja, megfelelő tartás szükséges ahhoz, hogy a rossz irányba való dőlést megakadályozhassa.


A cipő talpfelületén nincs szükség domborulatokra, nem kell a lábat alátámasztani. Ezek a domborulatok, olyanok, mint a mankók, ha rátámaszkodunk, nem fejlődnek az izmaink és eltunyulnak. Ebben az időszakban pedig nagyon fontos, hogy az izmok fejlődhessenek.

Szupinált lábbelire csak akkor van szükség, ha azt gyermek ortopéd szakorvos javasolja. Amikor a gyermek már stabilan jár érdemes megmutatni szakorvosnak, aki megállapítja, hogy a boka dőlése korrekcióra szorul-e (a szupinált cipőkről másik írásunkban olvashattok). A szupinált cipő talpának belső talpéle 4,5 mm-el megemelt, de a talpfelülete sima. A befelé dőlő bokát egyenes helyzetbe billenti, miközben a lábfej izmait állandó edzésre kényszeríti.