Mikor van szükség supinált lábbelire?

2023.03.10

Mikor kell supinált lábbeli a gyerkőcnek?

Annak eldöntéséhez, hogy a pici bokája befelé dől-e szakember véleményét kell kérni. Ezért amikor a gyermek már stabilan jár érdemes ortopéd szakorvoshoz elvinni, hogy megállapítsa, befelé dől-e a gyermek bokája és szükséges-e supinált talpú cipő ennek korrigálására.

Mi az a supinált cipő?

A supinált cipő egy kifelé döntött talpú lábbeli, ami a befelé dőlő bokát a helyes pozícióba billenti. Ennek hatására az inak nem feszülnek, az izmok pedig az egyensúlyozás következtében erősödnek. Természetes labilitást okozva, az egyensúlyozó láb izmai edződnek. A Szamos supinált cipők belső talpéle 4,5 mm-el megemelt, ezáltal billenti a befelé dőlő bokát a helyes pozícióba.

Hogyan segíthetem a gyermek egészséges lábfejlődését?

Lényeges, hogy a supinált cipő csak akkor tudja kifejteni a hatását, amikor a gyermek viseli. Tehát ennek szükségessége esetén figyelni kell, hogy mindig a megfelelő, supinált lábbelit viselje a gyermek. Ha huzamosabb ideig nem supinált lábbelit visel, az esetlegesen elért eredmények elveszhetnek, a boka újra befelé kezd dőlni.

Fontos megemlíteni, hogy a befelé dőlő boka javítását nem csak a megfelelő lábbeli viselésével segíthetjük. Emellett nagyon hasznos a lábtorna és a természetes, egyenetlen talajon való mezítlábas járás is, mert ezek mind erősítik a lábfej izmait. Ha megtehetjük, had mozogjon a kertben a gyermek mezítláb, hasznos és a leggyakrabban nagyon élvzik. De otthoni lábtornával is tehetünk a láb egészségéért. Legismertebb gyakorlat, amikor apró tárgyakat szedeget fel a gyermek a földről a lábujjaival. Általában nagyon élvezik a szokatlan helyzetet és ügyesen boldogulnak a feladattal. De a sarok- és lábujjhegyen, valamint a külső talpélen való járás és a lábfejkörzés is könnyen gyakorolható otthon. A lábfej boltozata 10-12 éves korra alakul ki, fontos, hogy eddig az időpontig milyen hatások érik a lábat. Supinált lábbelik 35-ös méretig készülnek.

Ha ezekre figyelünk, hozzájárulhatunk, hogy elkerüljük a későbbi egészségügyi kockázatokat,mint az X láb kialakulását, a térdszalagok feszülését, gerincferdülést vagy a járás közbeni fájdalomérzetet.

Az egészséges lábfejlődéshez fontos az is, hogy a gyermekek cipője megfelelően szellőzzön. A gyermeklábak ugyanis fokozottan izzadékonyak, ezért fontos szempont, hogy jól lélegző, bőr cipőt viseljenek akár supinált, akár formatalpas modellről van szó.

A Szamos gyermekcipők természetes bőrből készülnek Magyarországon! A fentiek figyelembe vételével supinált változatuk tökéletes választás befelé dőlő boka esetén. Formatalpas modelljeik pedig megfelelő körülményeket biztosítanak azoknak a gyermekeknek, akiknek a bokája nem dől befelé, mert számukra is fontos a jól kiképzett lábbeli viselése.

Forrás: Szamos