Váltócipő kalauz

2024.01.12

Kinőtte a gyermek a váltócipőjét?

Nálunk egész évben találtok jól szellőző szandálokat óvodába, bölcsődébe!

Néhány szempont a megfelelő váltócipő kiválasztásához:

A fűtött csoportszobákban biztosítani kell, hogy a gyermek lába ne izzadjon bele a benti cipőjébe. Ezért érdemes jól szellőző szandált választani a számára.

A szellőzést biztosítandó a természetes anyagokra is gondolni kell. Legjobb, ha természetes bőrből készül a lábbeli, de a belső felülete mindenképpen természetes anyagból legyen!

Sokaknak a zárt orrú szandálok tetszenek, de félnek, nem lesz-e benne túl melege a gyermeknek. Emiatt nem kell aggódni, mert ezeknél is figyelnek a szellőzésre, nyílásokkal, pántokkal biztosítják azt. A zárt orr a lábujj védelme miatt került a kínálatba, figyelembe véve, ha egy gyermek sokat mászik még játék közben és leüti a körmét.

 A szandál talpa csúszásmentes és hajlékony legyen! 

 Akár egyedül veszi fel a gyermek a szandált, akár szülői vagy nevelői segítséggel, fontos, hogy könnyen felvehető legyen. Ha csatos modellt választunk, nem kell megijedni, hiszen a csatokat elég egyszer beállítani. A mindennapi használat során tépőzárral lehet gyorsan fel- és levenni a lábbeliket. Akiket zavarnak a csatok választhatnak két tépőzáras vagy zárt orrú, egy vagy két tépőzáras modellt is. 

Segítse az egészséges lábfejlődést! A legtöbb ortopéd szakorvosnak még mindig az a véleménye, hogy fontos, hogy a gyermeklábat megfelelően tartsa a lábbeli. Ezért érdemes a kéregmerevségre is figyelni a szandál kiválasztásakor.

Nem kell megijedni ettől! A próba során figyeljük meg, hogyan áll és jár a különböző szandálokban a gyermek, így össze fogjuk tudni hasonlítani a modelleket és ki tudjuk majd választani a legmegfelelőbbet a gyermekünk számára. Ha bizonytalanok vagyunk, segít egy már sokat tapasztalt kolléga!

Szupinált vagy formatalpas? 

Ha bizonytalanok vagyunk, megmutassuk-e ortopéd szakorvosnak a gyermek lábát, segítséget kérhetünk védőnőtől, gyermekorvostól, hogy ajánlják-e az ortopédiai vizsgálatot befelé dőlő boka gyanúja végett. Ha igen, az ortopéd szakorvos hivatott eldönteni javasolja-e a szupinált, azaz döntött talpú cipő viselését és a lábtornát.

 Azonban a lábak tornáztatása játékos feladatokkal vagy egyenetlen talajon való járással mindenkinek jót tesz lábproblémáktól függetlenül!

Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésetekre! Megtaláltok bennünket Hatvanban, a Horváth Mihály út 82. sz. alatt.